Akkuş, Azerbaycan hükümetinin uygulamalarının, Türkiye'deki Azerbaycan kökenli vatandaşlar için büyük zorluklar yarattığını vurguladı.
AZERBAYCAN!
Başkan Akkuş konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamasında: "Slogan olarak da söyleyiş olarak da kulağa hoş geliyor. Gururumuzu okşuyor. Ama yalnızca lafta. Uygulamaya bakınca hiç de öyle tek millet olarak görünmüyor. Kim mi? Azerbaycan!
DESTEK VE DAYANIŞMA
Gerek Türkiye olarak ve gerekse Iğdır’da yaşayan Azerbaycan kökenli insanlar, her konuda her vesileyle Azerbaycanlı soydaşlarının yanındalar. Destek verirler. Acılarını acıları, sevinçlerini sevinçleri bilirler.
AZERBAYCAN HÜKÜMETİNİN UYGULAMALARI
Ne var ki Azerbaycan hükümetinin uygulamaları hiç de bizim onlara bakış açımız gibi değil. Örnek mi?
- Sınır kapısından Nahcivan’a giriş yapacaksınız. Toplu taşıma aracı ile (Otobüs vs.) giriş yasak, mecburen özel aracınızla gittiniz, önce 6 aylık sigorta yapıyorlar sonra yol pulu adı altında para alıyorlar.
- Aracınıza yakıt mı alacaksanız Türk aracı olduğu için fazla para ödemeniz gerek. Azerbaycan araçlarına 60 Kepik Türk araçlarına 1 Manat.
Kısaca Nahcivan’a yapılacak bir günlük yolculukta en ucuzundan 8 bin lira ile gidip dönebilirsiniz.
NAKLİYECİLERİN YAŞADIĞI SIKINTILAR
Özellikle Nakliyecilere yapılan eziyet tam bir skandal. “İran’da uygulanan boş dolu depo uygulaması boş depoyla gelinemiyor. Zorla baskıyla yakıt alıp çıkacaksınız. Yakıt almazsanız ülkemizden çıkamazsınız. Çıkmak isterseniz deponuzu dolu hesaplayalım öyle gidin deniliyor.”
Nahçıvan’a girişlerde yakıtla gelince depoda bulunan mazot cezası için 100 litre 20 dolar ceza uygulanıyor. Kendi araçlarına böyle bir uygulama yok, sadece Türk araçlarına yapılıyor. Gecikme cezaları uygulanıp ve peşin alınıyor.
24 saat içerisinde Nahcıvan’ı terk etmeleri söyleniyor. Gümrükte kuyruk varsa yandınız, her gün için 100 dolar cezayı ödemek zorundasınız.
EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR
Bakü nüfusuna kayıtlı bir genç Atatürk Üniversitesi ya da Iğdır Üniversitesi'nde okuyorsa, Bakü’den uçakla Nahcivan’a gelip buradan da kara yolu ile Erzurum’a, Iğdır’a gidecek ona bile izin verilmiyor. ‘Bakü’ye git oradan uçakla İstanbul’a, oradan da Erzurum’a ya da nereye gideceksen git’ diyorlar, olacak iş değil. Uçak şirketiniz para kazansın diye halka bunu reva görmeniz doğru mu?
GELECEKTEKİ BELİRSİZLİKLER
Yarın Zengezur koridoru açılsa ne olacak merak ediyorum.
1992 Yılında Dilucu sınır kapısı açıldığında Nahcıvan’ın nüfusu 350 bin iken bugün 200 bine gerilemiş. Çoğu İstanbul’a, Iğdır’a ve Türkiye’nin çeşitli kentlerine gidiyorlar, Ukrayna’ya bile gidenler var.
Oysa olması gereken, kimliğini göstermek yeterli olmalıydı. Kimlik numarasından kişi hakkındaki her bilgiye ulaşıldığına göre, birçok prosedür işlemlerine ve zaman kaybına uğramadan gidip gelinebilmelidir. Halk bunu beklerken daha da anlamsız ve gidişimizi zorlaştırıcı ve pahalı işlemlere muhatap oluyor.
NE KARDEŞLİĞE NE DE İKİ DEVLET TEK MİLLET ANLAYIŞINA UYGUN DÜŞMÜYOR
Bu durumda ne kardeşliğe ne de iki devlet tek millet anlayışına uygun düşmüyor. Avrupa Birliği'nde çok çeşitli ırklar, milletler, diller, dinler, mezhepler olmasına rağmen sınırları kaldırmışlar. Bizim dilimiz bir, dinimiz bir, coğrafyamız bir ama yaşatılanlar ortada.
Eminiz ki Azerbaycanlı kardeşlerimiz de aynen bizim gibi düşünmekte ve aynı duyguları paylaşmaktadırlar. Ne var ki bürokratların işgüzarlığı ve yasaları bizlerin aleyhine yorumlayarak bu uygulamalarını onlar da tasvip etmemektedirler.
Tez elden bu uygulamalara son verilmeli ve İki Devlet Tek Millet şiarına uygun, kardeşliği pekiştirici, ekonomik ve kültürel bağları güçlendirecek adımlar bir an önce atılmalıdır" dedi.