Tarih: 29.10.2024 22:19

VAN GÖLÜNDEN ÇIKAN BALIĞIN ADI NEDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’deki en büyük yüz ölçümüne sahip olan göl konumunda bulunan Van Gölü kendine has balıklarıyla da ön plana çıkıyor. Peki Van Gölü’nden çıkan balığın adı nedir?  

VAN GÖLÜNDEN ÇIKAN BALIĞIN ADI NEDİR?  
Van Gölü, ülkemizin en büyük gölüdür. Yüzey alanı 3712 km², ortalama derinliği 171 m, en derin yeri 451 m’dir.   
Van Gölü’nün suları Karadeniz’den daha tuzlu ve sodalıdır (Tuzluluk % 0.19, pH 9.8). Su yapısı ve çevresindeki coğrafi oluşum nedeniyle seyretmeye doyulmayan turkuaz rengi bir özel görüntüsü vardır.   

Van Inci Kefali Göcü (3)

 

Suları sodalı olduğu için göl biyolojik olarak fakirdir. Van Gölü’nde 103 tür bitkisel, 36 tür hayvansal plankton yaşar.   
Gölün tuzlu-sodalı sularında inci kefalinden başka balık yaşamaz. İnci Kefali’nin bir diğer ismi ise Van Balığı’dır.    

VAN BALIĞI  |  İNCİ KEFALİ   
Dünyada sadece Van Gölü Havzası’nda yaşar. Genelde parlak gümüşi renkli, sırtı gri- yeşil, karnı gümüşidir. Vücudu küçük pullarla kaplı olup, gözleri iridir. 2004 yılı verilerine göre ortalama boyu 19.5 cm, ortalama ağırlığı 80 g civarındadır. Besini hayvansal ve bitkisel planktonlardan oluşur. Ömrü en fazla 7 yıldır ve 3 yaşından itibaren üreme yeteneği kazanır. Üreme zamanı Nisan başından Temmuz sonuna kadardır.   

 

Van Inci Kefali Göçü Sürüyor (14)

 

İnci kefalı, yılın 10 ayını Van Gölü’nde kendine uygun sıcaklıktaki bölgelerinde geçirir. Nisan başından itibaren üremek için tatlı su ağızlarına gelmeye başlar. Su sıcaklığı 13  ºC’yi geçtiği zaman derelere girer. Derelerin su akımının yavaşladığı hafif çakıllı ve kumlu bölgelerine yumurtasını bırakır ve tekrar göle döner. Yavrular Ağustos ayı içinde göle dönerler. Gölün besince zengin kıyılarında sürüler halinde dolaşırlar. 

 

Van Inci Kefali Göçü Sürüyor (12)

 

Avcılığı kışın fanyalı uzatma ağlarla yapılır. Oysa üreme zamanı yapılan yanlış avcılık tam bir katliam manzarası gösterir. Yumurta dökmeye tatlı sulara girmek isteyen balık, ığrıp ve manyat ağlarıyla toplanır. Bu katil ağlardan kurtulup derelere girebilenler ise bentler ve tuzaklarla yakalanır. 

 

incikefali

 

İnci kefalı, 43.000 ton olan Türkiye iç su balıkları üretiminin tek başına üçte birini yani 15.000 tonunu karşılamaktadır. Göl çevresinde 14.000 insan geçimini inci kefalı üzerinden sağlar. İnci Kefalı balığının yıllık cirosu yaklaşık 10 milyon TL civarındadır.

Muhabir: METİN KARİP 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —