İkinci el araba piyasası her geçen gün daha çok rağbet görüyor. Sıfır araç arzının azalması ve fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ikinci el araba satışları artıyor.
Öyle ki bazı modellerde sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ikinci el araba fiyatları sıfır araç fiyatlarını aşabiliyor. Oto galeriden veya sahibinden olması fark etmeksizin 2. el araba alma sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Araç satın almayı planlıyorsan 2. el araba alırken sorulması gereken sorular ve dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki bu yazımız tam senin için.
İkinci el araç piyasası genellikle dinamik ve öngörülemez oluyor. Bu nedenle satın almak istenilen aracın markası ve modeli iyi araştırılarak fiyat konusunda bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Aracın kilometresi ve hasar durumu fiyatın belirlenmesinde etkili oluyor.
Bu noktada “2. el araba en fazla kaç km olmalı?” sorusu merak ediliyor. İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km’ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km’yi aşmaması öneriliyor. Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km’ye, turbo motorlarda yine 150 bin km’ye kadar çıkılabiliyor.
Tramer kaydı araçların tüm sigorta geçmişini ve verilerini içeren veri tabanını oluşturuyor. Aracın şase numarasıyla veya plakasıyla Tramer kaydı sorgulanabiliyor. Bununla birlikte plaka değişikliği durumunda bazı yanlışlıklar söz konusu olabileceğinden, herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına şasi numarasıyla sorgulama yapmak daha faydalı oluyor.
Oto ekspertizler aracılığıyla yapılabilen incelemelerde aracın daha önce değişen bir parçası veya yenilenen boyası olup olmadığı anlaşılabiliyor. Parça değişimi ve boya işlemleri aracın değerini düşüren uygulamalar olduğundan bu konuda detaylı inceleme yapılması önemli.
Aracı satın almadan önce mutlaka gün ışığı alan bir yerde kendi gözünle görmelisin. Aracın aydınlık bir alanda incelenmesi önemli olmakla birlikte güneş ışığının dik şekilde vurduğu bir açıda bulunmamalı. Güneş ışığı parlamaları araç üzerindeki çizik ve zedelenmelerin görülmesini engelleyebileceğinden, aydınlık ama doğrudan güneş altı olmayan bir alanda inceleme yapılması önemli.
İnceleme yaparken aracın temiz olması da gerekiyor. Kirli bir aracın üzerindeki çiziklerin ve zedelenmelerin anlaşılması zor oluyor.
Test sürüşünde aracın yol tutuşu, vites geçişleri ve direksiyon sallantısı gibi özellikleri incelenebiliyor. Araç içinde bir arıza olması durumunda ekrandaki uyarı işaretlerinden görülebiliyor.
2. el araba alırken yukarıda sayılan hususlar ekspertiz aracılığıyla ve gözle incelenebiliyor. Öte yandan ek olarak satıcıya aşağıdaki soruları sormakta fayda var:
Belirtmek gerekir ki aracın genel hasar durumu Araç Sigortaları bakımından da önem taşıyor. Aracın genel durumu poliçede belirlenecek sigorta prim miktarını etkiliyor.
İkinci el araç satın almak isteyenler “İkinci el araba fiyatları düşer mi?” sorusunu merak ediyor. İkinci el araba piyasası oldukça dinamik olup çoğu zaman sıfır araç piyasasına göre de şekilleniyor. İkinci araç satışlarının çok hareketlendiği ve durgunlaştığı dönemler olabiliyor. Bu dönemleri takip ederek piyasa hakkında fikir sahibi olmak gerekiyor. Belirtelim ki ikinci el otomatik araba fiyatları manuel araçlara göre daha yüksek oluyor.
Araç almak isteyenlere daha uygun fiyat seçenekleri nedeniyle sıklıkla ikinci el satın al önerisi yapılıyor. Öte yandan yukarıda sayılan noktalara dikkat etmek ikinci el araç alırken mağduriyet yaşamamak adına önem taşıyor.
Kaynak: METİN KARİP- Haber Merkezi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.