Guatr, boyunda hormon üreten küçük bir bez olan tiroid bezinde şişme veya büyüme meydana gelmesidir. Birçok kişi guatrın belirtilerini ve nasıl tedavi edildiğini merak ediyor.
Ağrısız olarak meydana gelen bu şişlik nefes alıp verirken hırıltılı bir ses, geçmeyen öksürük ve nefes almada güçlüğe sebep olabilir. Guatrlar genellikle ciddi olmasa da uzman doktor tarafından kontrol edilmeli. Guatr nedir, belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
GUATR NEDİR?
Guatr, kelebek şeklindeki tiroid bezinin düzensiz ve anormal bir şekilde büyümesiyle oluşan yumru veya şişkinliktir. Tiroidin tamamı büyüyebilir ya da tiroid nodülü adı verilen küçük topaklar gelişebilir.
Tiroid bezi, boyun bölgesinde adem elmasının altında bulunan küçük, bir endokrin bezidir. Tiroid bezi, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) hormonlarını üretir. Bu hormonlar vücudun metabolizması, vücut ısısı, ruh hali, sindirim sistemi ve kalp atış hızı üzerinde önemli rol oynar.
Guatr, vücutta düzensiz miktardaki tiroid hormonuyla (hipertiroidizm veya hipotiroidizm) ya da normal tiroid hormonu seviyeleriyle (ötiroidizm) ile ilişkilendirilir. Guatr sebebe bağlı olarak meydana gelir ve sebebine bağlı şekilde tedavisi yapılır.
Genel olarak guatr, tiroid bezinin büyümesi şeklinde tanımlanabilir ya da tiroidde nodül adı verilen bir veya daha fazla yumru oluşturan düzensiz hücre büyümesinin sonucu olarak değerlendirilir.
GUATR TÜRLERİ NELERDİR?
Guatr, büyüme şekli ve tiroid hormon düzensizliğine bağlı olarak farklı türlerde görülür. Guatrın nasıl büyüdüğüne bağlı olarak şu türler ortaya çıkar:
• Basit guatr (yaygın olan)
• Nodüler guatr
• Multinodüler guatr
• Zehirli guatr
• Toksik olmayan guatr
GUATR BELİRTİLERİ NELERDİR?
Guatr genellikle boynun alt ön tarafında görülür. Guatr hastalığını gösteren en yaygın belirtiler adem elması olarak bilinen boğazın altındaki bölgede şişlik, kolları başın üzerine kaldırınca baş dönmesi, yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve ses değişikliğidir.
Guatr belirtileri şöyle sıralanabilir:
GUATR TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Guatr hastalığının tedavisi, tiroid bezinin ne kadar büyüdüğüne, hastada görülen belirtilerin şiddetine ve guatrın altında yatan nedene göre farklılık gösterir. Uygulanacak tedavi yöntemleri ilaç kullanımından cerrahi müdahaleye kadar farklılık gösterebilir.
Guatr iyot eksikliğine bağlı olarak görüldüğü surumda hastaya iyot takviyesi yapılara tedavi edilebilir. Eğer tiroid bezi çok büyüme göstererek nefes alma veya yutma güçlüğüne neden oluyorsa, tiroidektomi adı verilen cerrahi müdahale ile tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı alınabilir.
Guatr hastalığı, ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve Guatr ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Kaynak: METİN KARİP- Haber Merkezi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.