Tarih: 08.05.2025 13:34

Erken müdahale sayesinde kanseri yendi!

Facebook Twitter Linked-in

Halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar, 25 Ekim 2023’te yaptırdığı endoskopi sonrası midesinde tümör olduğunu öğrendi. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından Çınar ameliyata alındı. Yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu.

 

 

“ZOR ZAMANLAR GEÇİRDİM AMA TOPARLANDIM”

Çınar, “İlaçlı tomografiyle birlikte ameliyat olmam gerektiği söylendi. Yaklaşık 5 gün içinde ameliyatımı oldum. Sonrasında sıvı gıdalarla beslendim, kolajen ağırlıklı yiyeceklerle tedavime devam ettik. Beş gün hastanede kaldım, ardından evde dinlenmeye geçtik.” ifadelerini kullandı.

Ameliyattan sonra 12 seans kemoterapi aldığını belirten Çınar, “Şu anda kontrollerim 4 ayda bir yapılıyor. Çok şükür hiçbir sıkıntım yok. Ameliyat öncesinde psikolojik olarak zor zamanlar geçirdim ama zamanla toparlandım. Şimdi kendimi çok daha dinç hissediyorum.” diye konuştu.

 

 

Operasyon hakkında bilgi veren Medipol Koşuyolu Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu tarz tümörlerde kanserin tipi ve yerleşimi nedeni ile mideyi tamamen almak gerekebiliyor. Ancak doğru cerrahi yaklaşım, erken teşhis ve sonrasında uygulanan tedaviler sayesinde hastamız kısa sürede toparlandı.” dedi.

“BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI”

Doç. Dr. Leblebici, mide kanserinin sık görülen bir sağlık sorunu olduğunu ancak teknolojik ilerlemelerle kanser öncesi hücrelerin daha kolay tespit edilebildiğini belirtti. Mide kanserinin genellikle midenin iç yüzeyinde kontrolsüz hücre çoğalmasıyla başladığını söyleyen Doç. Dr. Leblebici, “Hastalığın belirtileri arasında, yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı yer alıyor. Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor.” diye konuştu.

“TÜMÖRÜN YERLEŞİM YERİNE GÖRE MİDENİN TAMAMINI ALMAK ZORUNDA KALABİLİYORUZ”

Operasyon hakkında bilgi veren Doç. Dr. Leblebici, “Mide kanseri hastalarında tümörün yerleşim yerine göre zaman zaman midenin tamamını almak zorunda kalabiliyoruz. İrfan Bey’in tümörü de midenin giriş kısmına yakın olduğu için bu ameliyat kaçınılmazdı. Ameliyat sonrası süreci yakından takip ettik, herhangi bir komplikasyon gelişmeden taburculuğunu sağladık. Şu anda hem genel durumu hem de yaşam kalitesi oldukça iyi.” dedi.

“TANIYLA HAYATIM DEĞİŞTİ”

Midesi tamamen alınan hastaların beslenme düzenlerinde bazı değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Leblebici, bu sürecin hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeden yönetilebildiğini belirterek “Bu tür operasyonlardan sonra hastalarımıza herhangi bir özel diyet kısıtlaması getirmiyoruz. Sadece sofraya oturduklarında daha küçük porsiyonlarla ve daha sık aralıklarla yemek yemeleri gerekiyor. Ayrıca yiyecekleri iyi çiğnemeleri de önemli. Bunlara dikkat edildiği sürece hasta, topluma sağlıklı bir birey olarak dönebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ENSON HABER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —