Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Abdullah Ağar


Çok merak ediyorum.

Biz, ABD ile Kore'de savaşırken, aynı zamanda Çinlilerle iş tutsaydık ya da ABD Vietnamlılarla savaşırken Vietnamlılarla…


Peki ya Afganistan'da NATO içinde radikallere karşı beraber radikallere karşı mücadele ederken, biz bir yandan da Taliban ve El Kaide ile iş tutsaydık...

Acaba ABD ne düşünür ne yapardı?

 

Örnekleri çoğaltabilirsiniz.

Bir bakış açısı daha:

Acaba Türkiye Meksika sınırına gitse, orada ABD topraklarını, askerlerini, üniter yapısını ve egemenliği hedef alan bir terör örgütü kursa, anlaşsa, acaba ABD ne yapar, ne düşünürdü?

Bir başka bakış açısı daha:

 

Irak’ın işgali sırasında ABD askeri bile olmayan altı paralı askerin Felluce köprüsünde sallandırılmaları sonrasında ABD Felluce’de en ağır meskûn mahal saldırılarından birini yapmıştı. Konvansiyonel savaşın en kudretli silahları; B-1, B-2, B-52, F serisi savaş uçakları, Apache tipi taarruz helikopteri havadan, karadan da topçu ve zırhlı unsurları kullanılmıştı. Sonuçta 2 binden fazla Felluceli hayatını kaybetmiş, Felluce'nin neredeyse tamamı yerle bir edilmişti.

***

NATO’nun 5'inci maddesinin yürürlüğe girdiği, NATO tarihindeki tek ortak eylemde ABD’de İkiz Kuleler ve Pentagon saldırıları yaşandı. Karşıda bir muhatap (devlet vebenzeri yapı) dahi olmadığı halde, terörle mücadele gerekçesiyle NATO’nun 5'inci maddesi işletilmiş, NATO ülkeleriyle birlikte Afganistan işgali başlatılmış, ardından da Irak’ın işgali gelmişti.

Ukrayna Savaşı'nda ise iki Polonyalının ölümüyle sonuçlanan menşei belirsiz füze parçalarının NATO üyesi Polonya’ya düşmesi sonrası NATO karargahında ve ülkelerinde büyük hassasiyetler oluşmuş, son gerece güçlü bir kamu diplomasi etkisi yaratacak şekilde çok uluslu tepkiler ortaya konmuştu.

 

NATO temelde; "kavramsal-jeopolitik ve stratejik düzlemde" bir güven ortaklığı, bir medeniyet birlikteliği. Türkiye ise NATO ve ABD’nin jeopolitik oluşum ve küresel inisiyatifinin vazgeçilemez bir parçası, kanat ve cephe ülkesi.

Yani Türkiye’nin sınırları, ülkesi ve askeri, NATO ve ABD açısından bir NATO sınırı, bir........

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.