Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

TAŞLIÇAY

TAŞLIÇAY Haberleri

Taşlıçay karantinaya alındı.

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde hürriyet mahallesinde ikamet eden Selçuk Kalkan ve yukarıdüzmeydan köyünde ikamet eden Necati Kaya’nın hayvanlarında mavi dil hastalığı çıkmıştır.

TAŞLIÇAY 16.04.2022 11:55:00 0
Taşlıçay karantinaya alındı.

Mavi Dil Hastalığı Nedir?

Mavi dil hastalığı; koyun, keçi, sığır, deve, ceylan ve Afrika antilobu gibi çok sayıda hayvanı etkileyen enfeksiyöz bir rahatsızlıktır. Hastalık, BTV (Blue Tongue Virus, Mavi Dil Virüsü) adlı virüsün hayvanların vücuduna girmesiyle oluşur. Virüs, Culicoides türü böcekler tarafından taşınır. Bu böceklerin hayvanları ısırmasıyla birlikte virüs hayvan vücuda girer.

Taşlıçay ilçesi hayvan sağlığı komisyon kararını acıkladı.

 

Hastalığı çıkan işletmelerin dezenfekte edilerek yukarı düzmeydan köyünde işletmelerin ve Selçuk kalkan’ın işletmelerin karantina altına alınmasına,

1-hastalığın çıktı yukarı düzmeydan köyünde bulunan Necati Kaya’nın ilçe ve  merkezinde bulunan Selçuk Alkan’ın işletmeleri baz alınarak 3 kilometre yarıçaplı koruma ve 10 kilometre yarıçaplı gözetim belgesi oluşturması kapsamında Taşlıçay ilçe merkezindeki mahallelerin tamamı boyuncak, Çöğürlü,Çöğürlü-çermik merkezi, bayramyazı, yukarıtaşlıçay,yukarıtoklu,aşağıtoklu,yassıkaya,balçiçek,ikiyamaç,gecitveren,bayıraltı,çökelge,gözucu,gözucusatıkom,alakoclu,kağnılı, yeltepe,yeltepe-gümüşlü mezrası yukarıdüzmeydan, yukarıdüzmeydan-sivrice mezrası aşağidüzmeydan, guneysöğut, yukarıdumanlı,aşağıdumanlı,yardımcılar, düzgören, Tanrıverdi,dilekyazı,Kumluca,kumlubucak,yankaya, köylerinin karantina altına alınmasına ve 40 gün boyunca köylere küçükbaş hayvan giriş ve çıkışının yasaklanmasına Taşlıçay ilçe merkez mahalleleri yassıkaya, yukarıTaşlıçay, yukarı düzmeydan güneysöğüt aşağı düzmeydan köylerine ilave olarak 40 gün süreyle büyükbaş hayvan büyükbaş hayvan giriş ve çıkışları yasaklanmasına. Söz konusu bu yasağın güvenlik görevliler tarafından takibine hastalık çıkan koruma bölgesindeki b yetiştiricilere muhtar tarafından ilanen duyulmasına gözetim bölgesindeki köylerin muhtarlarına yazı ile hastalık cıktığın bildirilmesine, konulan kordon’un hastalık çıkış tarihinden 40 gün sonra veteriner hekim tarafından yapılacak kontrolden sonra kaldırılmasına. Koruma bölgesindeki küçükbaş hayvanların mavi del aşısı ile aşılanmasına.

Hayvanlarına Aşı yaptırmayan yetiştiricilere 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yem kanunu’nun 36’cı  maddesinin A Bendi gereği 20.706 TL idari para cezası verilmesine. Mavi dil hastalığı nedeniyle ortaya çıkan problemlerin çözümü için mavi dil hastalığına karşı koruma ve mücadele yönetmeliği gereği işlem yapılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.

Komisyon üyeleri tarafından onaylanarak kamuoyuna duyurulmuştur.

(Ayrıntılı bilgi için cemal ince 04725512055)

Haber / Diyadinhaber.com 


25°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.