Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Tarihe meydan okuyan bu köy ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Bitlis’in Hizan ilçesinde görenleri kendine hayran bırakan evler tarihe meydan okuyor. Tarihi bir miras olan köye yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi yoğun.

Bitlis 5.10.2023 15:47:00 0
Tarihe meydan okuyan bu köy ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Uzuntaş (Küç) köyündeki yığma taşlardan yapılmış evler, adeta tarihe meydan okuyor. Tarihi taş evlerden oluşan köy fotoğraf çekmek isteyen doğaseverlerin akınına uğruyor.

Hizan ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuntaş köyündeki evler görsel şölen sunarken, son yıllarda özelikle fotoğrafçılar başta olmak üzere, birçok kesimden insan ziyaret ediyor. Yığma taşlardan yapılmış evleri ve dar sokaklarıyla her gün farklı ziyaretçileri ağırlayan köy, misafirlerini eşsiz yapılarından dolayı etkiliyor.

ÇETİN KIŞ ŞARTLARINA 300 YILDIR DAYANAN YAPILAR

Uzun yıllar boyunca çetin kış şartlarına dayanan yığma taşlardan yapılan köy ormanın içerisinde fotoğraflık kareler veriyor. Tarihi açıdan da önemli bir merkez olan köydeki evlerin yaklaşık 300 yıllık bir geçmişinin olduğu belirtiliyor.

Her mevsim ayrı bir görsel şölen sunan köyde, son zamanlarda yapılan betonarme evler, köyün tarihi siluetini bozuyor. Köye gelen ziyaretçiler, köyün tarihi yapısını, evlerin doğallığının koruma altına alınmasını istiyorlar.

“HERKESİN GELİP GÖRMESİ GEREKİYOR”

Köye Ağrı Doğubeyazıt’tan geldiğini belirten Hüseyin Yıldırım, bölgede fırsat buldukça tarihi geziler gerçekleştirdiğini, burayı da arkadaşlarının tavsiyesi üzerine keşfettiğini söyledi. Yıldırım, evlerin yapılarının muhteşem olduğunu, herkesin buraya gelerek görmesi gerektiğini ifade etti. Yıldırım konuşmasında şunları belirtti:

“Buraya arkadaşımın tavsiyesi üzerine geldim. Bayağı güzel buldum. Mardin Midyat’taki yapıları aratmayan özellikteler. Bayağı güzel yapılar var. Herkesin buraya gelmesini tavsiye ediyorum. Gayet güzel tarihi bir dokusu var.”

BİTLİS EVLERİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Genellikle yüksek bir duvarın sokaktan ayırdığı, dışa kapalı fakat o ölçüde içe doğru özgür ve özgün bir mimari anlayışı yansıtan Bitlis evleri; düzgün kesme taştan, üzeri düz toprak damlı olarak inşa edilmişlerdir. Dıştan donuk bir mimari özelliği gösteren yapıların taç kapılı girişleri, sanki gerçek gizemin evlerin içinde olduğunu gösterir. Bitlis evleri, bu kapılardan içeri girildiğinde taç döşemeli avlular ve çeşitli meyve ağaçlarının süslediği bahçeleriyle insana açılan ferah bir dünyanın kapıları gibidir.


 


14.3°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.